Jak zostać mistrzem grilla?

2016-09-15
Jak zostać mistrzem grilla?

Balowanie – balowaniem, ale jak wiadomo, w międzyczasie, trzeba będzie wrzucić coś na ruszt. I możecie potraktować to jak najbardziej dosłownie. Początek maja to idealny czas na rozpoczęcie sezonu na towarzyskie biesiady przy grillu. Dymek na działkach, w ogrodach, a nawet na balkonach to jak wiadomo – domena Polaków. Tak jak i zimne piwko. Więc co się dziwić? Jedno do drugiego pasuje idealnie. Kto się nie zgodzi?

Nie ma co bronić się przed tym sportem popularnym u nas równie mocno co piłka nożna. Dobrze przypieczona kiełbaska nie jest zła. Tak jak chrupiący boczuś, przyprawiona karkóweczka czy żeberka marynowane browarkiem…

Przyrządzisz to, na co masz ochotę i nie musi być to od razu pstrąg na warzywach. Strawa będzie smaczna jeśli zorganizujesz wszystko odpowiednio. Przeczytaj wskazówki i podczas tej majówki zostań perfekcyjnym operatorem grilla!

blog-2(1)
Stylizacja by www.denley.pl

Czego potrzebujesz:

  • Grilla
  • Szczypiec i grubych rękawic co by się nie poparzyć.
  • Węgla drzewnego z drzew liściastych (pali się krócej niż brykiet, ale utrzymuje wyższą temperaturę i nie jest klejony z odpadów, których aromat może dać potrawom nieprzyjemny posmak i bonusa w postaci chemicznych związków w Twoim kurczaku).
  • Podpałki naturalnej – np. parafinowej. Nigdy nie używaj podpałek na bazie ropy czy innych wynalazków. Mają w sobie metale ciężkie.
  • Fartuszka Albo chilloutowej stylówki –>>

Jak rozpalić grilla?

  • Dokładnie oczyść grill – zarówno ruszt jak i palenisko.
  • Ustaw grilla w miejscu odsłoniętym od wiatru i w takim by dym nie leciał w stronę Twoich znajomych. No chyba, że chcesz wykurzyć kogoś kto wbił się na krzywy… ten teges.
  • 10 sztuk węgla drzewnego ułóż w stożek.
  • Stosując naturalną podpałkę (np. parafina, suche drewno liściaste, ewentualnie czysty papier) rozpal grill, następnie obłóż ją węglem zapewniając dostęp tlenu.
  • Assorted meat and vegetables on barbecue grill cooked for summer family dinnerCzekaj aż tak stworzone ognicho zacznie się żarzyć, a następnie dokładaj kolejne węgielki. Zawsze czekaj aż węgle pokryją się popiołem – dopiero wtedy grill jest dobrze rozpalony. Ognia unikaj jak ognia. Teraz możesz zniszczyć stożek w taki sposób, by węgiel na całej powierzchni paleniska leżał płasko i przykryć grill pokrywą na 10 minut.
  • Posmaruj ruszt olejem i połóż go na grillu, a na nim żarełko. Możesz też kłaść jedzenie na aluminiowych tackach (szczególnie jeśli grillujesz coś tłustego co będzie ociekać).
  • Brykietu lub węgla dokładaj mniej więcej co pół godziny

No i działasz Mistrzu! Tylko się nie wypal!

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
pixel